Ungsinnforfatterne og fagfellenes kvalifikasjoner og habilitet

Ungsinnforfatterne har kunnskap om forebyggende/helsefremmende virksomhet og behandling i psykisk helsearbeid, teoretisk kompetanse som er relevant for fagfeltet og forskningskompetanse. Noen av forfatterne har også erfaring med implementering og/eller evaluering av helsefremmende eller fore- byggende tiltak. Det er to forfattere på hver artikkel, der minst en av dem har doktorgrad. De vitenskapelige fagfellene har doktorgrad. Alle forfatterne og fagfeller har i tillegg fått opplæring og veiledning i Ungsinns metode for kunnskapsoppsummeringer.

For hvert tiltak som skal oppsummeres i Ungsinn vil redaktøren invitere forfattere med kunnskap om det aktuelle temaområdet til å utarbeide artikkelen. Presentasjonene og vurderingene er uavhengige. Det vil si at de som er involvert i vurderingen av et tiltak (ungsinnforfattere, redaktør og fagfeller) ikke kan ha egeninteresse i tiltaket. De kan ikke ha vært involvert i utvikling, evaluering, implementering eller ha kommersielle interesser i tiltaket.

(Ungsinn kriterier punkt 6.6)

Redaksjonen

For å sikre en høy grad av habilitet, legger redaktøren og de assisterende redaktørene i Ungsinn vekt på åpenhet rundt egen forskningsbakgrunn og eventuelle tilknytninger. Dette innebærer at vi her aktivt informerer om våre faglige erfaringer og relasjoner som kan påvirke vår vurdering av forskning og forskningsprosesser. Ta kontakt for informasjon om tidligere redaksjonsmedlemmer.

Redaktører:

Kyrre Breivik, dr. psychol, er psykolog og forsker II ved RKBU Vest (NORCE Helse og samfunn). Han har bistilling som spesialrådgiver ved Fagsenter for pasientrapporterte data ved Helse Bergen HF. Breivik har bred erfaring innen forskning på mobbing og har vært med på evaluerer Olweusprogrammet både i Norge og i USA. Han har videre jobbet i nært kontakt med teamet som implementerer Olweusprogrammet mot mobbing og antisosial atferd ved RKBU Vest. Andre forskningsinteresser inkluderer utviklingspsykologi og psykometri. Breivik har god kompetanse innenfor bruk av avanserte statistiske analyser (f.eks. Item Response Theory, Strukturelle ligningsmodeller (SEM), Flernivåanalyser og håndtering av Missing data) og har holdt flere kurs i bruken av slike metoder. Han er styremedlem i Olweus Group A/S som forvalter bruken av Olweusprogrammet internasjonalt. Breivik har ingen aksjer i selskapet og blir lønnet på timebasis. Breivik bidrar/har bidratt i flere prosjekter som inkluderer:

  • Ungdata RKBU Vest (prosjekteier: NORCE Helse og samfunn).
  • Be-Prox. An effectiveness study of bullying intervention in Norwegian kindergartens (prosjekteier: NORCE Helse og samfunn).
  • Effektevaluering av «Stopp seksuell trakassering» (prosjekteier: NORCE Norwegian Research Centre AS).
  • NettOpp – effektstudie (prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet).
  • After the Divorce: Academic Achievement, Mental health, and Health Complaints in Adolescence (prosjekteier: NORCE Helse og samfunn, finansiering: Stiftelsen Dam).
  • Child and youth victimization: Prevalence and intervention (prosjekteier: Institutt for helse, miljø og likeverd (HEMIL) ved Universitetet i Bergen).

For publikasjoner se profil i Cristin.

Ragnhild Bjørknes, Ph.D, er forsker 1 ved Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU). Hun har bistilling som forsker ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU vest). Hun har vært forfatter for Ungsinn siden 2011. Fra 2011 til 2022 var hun ansatt som førsteamanuensis og professor ved Det Psykologiske Fakultet ved Universitetet i Bergen. Hun bidrar/har bidratt til å ulike forskningsstudier av program som PMTO, MST, ICDP, DUÅ, Stopp Seksuell Trakassering, Invest in Play, AIM, Stine Sofie Barnehagepakke og COS. Hennes forskningsinteresser innbefatter kunnskapsbasert praksis, barnevern, tiltaksforskning, ungdomskriminalitet, omsorgsbetingelsers betydning for unges helse og utvikling, tiltak for utsatte barn og familier, tiltak for familier med minoritetsetnisk bakgrunn.

Bjørknes bidrar/har bidratt i en rekke prosjekter og publikasjoner. Se profil i Cristin.

Charlotte Reedtz, dr. philos, er psykolog og professor ved RKBU Nord (UiT Norges arktiske universitet). Hennes forskningsinteresser innbefatter helsefremmende og forebyggende tiltak for barn og unges psykiske helse, barn av psykisk syke og rusmiddelmisbrukende foreldre, implementering av virksomme tiltak i praksisfeltet og kompetanse og tiltak innen kommunalt og statlig barnevern. Hun er varamedlem i Medieklagenemnda. Reedtz bidrar/har bidratt i flere prosjekter:

  • De utrolige årene. Foreldreprogrammet og skole- og barnehageprogrammet (prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet).
  • TeraVRi. Kan vi styrke helsefagstudenters terapeutiske kompetanse gjennom VR? (prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet).
  • Barn som pårørende (prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet).
  • Sped- og småbarns psykiske helse (Nasjonalt kompetansenettverk ved de regionale kunnskapssentrene for barn og unges psykiske helse og barnevern; RKBU Nord, RKBU Vest, RKBU Midt-Norge og RBUP Øst og Sør).
  • Bedre tjenester for barn av foreldre med psykisk sykdom (prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet, finansiering: Stiftelsen Dam).

For publikasjoner se profil i Cristin.

Redaksjonssjef:

Helene Eng, er førstelektor ved RKBU Nord (UiT Norges arktiske universitet). Forskningsinteressene inkluderer virksome tiltak for forebygging og behandling av barn og unges psykiske helse, evaluering av tiltak, overføring av kunnskap mellom forskning og praksis, kunnskapsbasert praksis og beslutningsprosesser for forebyggende innsatser. Eng bidrar/har bidratt i flere prosjekter:

  • Implementere (Oppdragsgiver: Helsedirektoratet og Barne- ungdoms- og familiedirektoratet)
  • Kartleggingsundersøkelse om bruk av tester og tiltak i tjenester for barn og unges psykiske helse i Norge (Prosjekteier: Uit Norges arktiske universitet).
  • Nordic DataPrev.

For publikasjoner se profil i Cristin.

Redaksjonsmedlem og tidligere redaktør:

Monica Martinussen, dr. psychol, er psykolog og professor ved RKBU Nord (UiT Norges arktiske universitet). Hun har bistilling som professor II ved Forsvarets høgskole med oppgaver som undervisning og veiledning av phd-studenter og masterstudenter ved Stabsskolen i tema som ledelse, kvantitativ metode og seleksjon. Hennes forskningsinteresser innbefatter Psykisk helse hos barn og unge. kvantitative forskningsmetoder, meta-analyse og psykometri, utbrenthet og engasjement, og luftfarts- og militærpsykologi. Martinussen har vært medlem av Djupedalutvalget (NOU 2015:2 Virkemidler mot mobbing i skolen), Nasjonalt utvalg for gransking av uredelighet i forskning samt det Nasjonale kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll. Videre har hun vært styremedlem i EAAP (European Association of Aviation Psychology) og mottok i 2018 deres pris (Outstanding Achievement in Aviation Psychology). Martinussen er også assisterende redaktør i Psyktestbarn.no, Associate Editor i Journal of Aviation Psychology and Applied Human Factors, medlem av redaksjonsrådet i tidsskriftene Nordic Journal of Systematic Reviews in Education samt International Journal of Aerospace Psychology. Martinussen bidrar/har bidratt i en rekke prosjekter:

  • NettOpp – effektstudie (prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet).
  • Opp-effektstudien (prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet).
  • Be-Prox. An effectiveness study of bullying intervention in Norwegian kindergartens (prosjekteier: NORCE Helse og samfunn).
  • Arktisk barndom pilot – en studie av vold og helse blant samisk og ikke-samisk barn og unge i Norge (prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet).
  • Identifisering av psykiske helsevansker hos barn og unge med autismespektervansker (prosjekteier: Universitetssykehuset Nord-Norge HF).
  • PsykTestBarn Måleegenskaper ved norske versjoner av tester og kartleggingsverktøy (prosjekteier: RBUP Øst og Sør)
  • Familiens hus (prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet).
  • Samhandling og kvalitet i kommunale tjenester for barn, unge og deres familier (SKO-studien) (prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet).

For publikasjoner se profil i Cristin.

Redaksjonssekretær:

Kurt Henrik Dalmo, Ph.D., er seniorrådgiver ved RKBU Nord (UiT Norges arktiske universitet). Dalmo bidrar/har bidratt i flere prosjekter:

  • PIRM-studien (Supported Parenting Intervention for Families with Refugee Background) (Prosjekteier: UiT Norges arktiske universitet, finansiering: Kavli fondet)
  • Echo-studien om håndtering av engstelse og tristhet (Prosjekteier: RBUP Øst og Sør, finansiering: Kavli fondet)
  • TIM-studien (Tidlig intervensjon- Mestrende barn) (Prosjekteier: RBUP Øst og Sør, finansiering: Norges forskningsråd)

For publikasjoner se profil i Cristin.